Oprichting


Federatie van Nederlandse Reuzen een feit

Bij notaris P. Verheesen in Roermond is op dinsdag 16 juni de Federatie van Nederlandse Reuzen opgericht. Het is voor het eerst dat vrijwel alle Nederlandse reuzengroepen op deze manier de krachten hebben gebundeld. Het belangrijkste doel van de nieuwe organisatie is het bevorderen van de reuzencultuur in binnen- en buitenland. Het dagelijks bestuur wordt gevormd door voorzitter Paul Spapens (Moergestel), secretaris Toon de Brouwer (Berkel-Enschot) en penningmeester Paul Poell (Roermond).

De oprichtende partijen zijn (in de volgorde van de door de notaris opgemaakte stichtingsakte): Stichting Reuzengilde Oisterwijk-Moergestel-Heukelom; Stichting Reuzengenootschap Tilburg-Berkel-Enschot-Udenhout; Vereniging Reuzengilde Greate Pier Fan Wunseradiel; Stichting Boxtel Vooruit; Vereniging 't Remunsje Reuzegilde; Stichting Reuzengenootschap Hilvarenbeek en Stichting Breugheliaans Festijn.

De reuzenorganisaties van Bergen op Zoom en Maastricht hebben te kennen gegeven toe te treden. Het Akkermansgilde uit Venlo blijft buiten de organisatie.

De oprichting van de Federatie van Nederlandse Reuzen onder auspiciƫn van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur past in de ontwikkeling die dit volkscultureel fenomeen de laatste jaren doormaakt. In tien jaar tijd is het aantal Nederlandse reuzen verdubbeld. Nu zijn het er achttien. Hier en daar bestaat nieuwe initiatieven. Reuzen worden steeds vaker gevraagd voor optredens. Recent is een boek verschenen over de Nederlandse reuzen.