Ontstaan


Het ontstaan van de Federatie

In het van de Valk Hotel in Eindhoven vond op 24 februari 2007 de eerste landelijke samenkomst van de Nederlandse reuzengilden plaats. Paul Poell uit Roermond en Paul Spapens uit Moergestel waren de initiatiefnemers. Op enkele na, waren alle reuzen, die in Nederland op dat moment bestonden, vertegenwoordigd met name: uit Bergen op Zoom, Roermond, Oisterwijk (waaronder Moergestel en Heukelom), Tilburg (waar onder Berkel-Enschot en Udenhout), Boxtel, Kimswerd, Losser en Venlo. Maastricht was verhinderd en Heerlen had niets van zich laten horen.

Men zou twee keer per jaar samen komen in het Nederlands Centrum voor Volkscultuur (NCV) te Utrecht. De eerste keer was op 13 oktober 2007 onder leiding van Ineke Strouken. De volgende vergadering was vastgesteld op 27 sep 2008 maar werd uitgesteld tot 17 januari 2009; deze werd gehouden in Wilnis op de Hooizolder. Er bestond veel belangstelling. In het najaar 2007 kwam de reuzencultuur op plaats 43 van de belangrijkste tradities. Op 17 januari 2009 werd besloten dat NCV geen onderdeel van de federatie zal uitmaken maar wel steunen in daad en geld.

Op 16 juni 2009 werd ten overstaan van notaris Verheesen te Roermond door Paul Spapens, Paul Poell en Toon de Brouwer de oprichtingsakte getekend, alle reuzen met uitzondering van Venlo en Heerlen werden lid van de Federatie van Nederlandse reuzen.

Paul Poell overleed echter op 9 juli 2010. Zijn opvolger werd Jan Ketelaars uit Boxtel. Nieuwe reuzen kunnen zich aanmelden en lid worden van de vereniging. De Algemene Ledenvergadering vindt elk jaar in de vorm van een Federatiedag, plaats rond 16 juni en zal door een van de leden bij toerbeurt, op alfabetische volgorde van de plaatsnamen, worden georganiseerd.